rasvad
rasvad, triatsüülglütseroolid, liitsed ühendained, mis on moodustunud rasvhapete ja glütserooli ühinedes. Rasvad on veest kergemad, lahustuvad orgaanilistes lahustites, leelistega hüdrolüüsides saab neist seepidena tuntud rasvhappesooli. Talitluslikult jagunevad rasvad varu- ja ehitusrasvadeks, viimaseid ei kasuta organism energiaallikana isegi nälja korral. Rasvadel on suur toiteväärtus, nende koostis on suhteliselt liigiomane. Loomsetes organismides on rasvad tahkel kujul, taimsetes õlidena. Taimedes leidub rasvu peamiselt seemneis ja viljades, neid saab kasutamiseks välja pressida või ekstraheerida, loomseid rasvu saadakse tapetud looma rasvkude sulatades.
Välislink
EME 2, 2009 (A. Sillaots)
Kategooriad: Biokeemia mõisted