kaalikas
kaalikas (Brassica napus subsp. rapifera), kaheaastane sööda- ja söögijuurvili ristõieliste sugukonnast kapsasrohu perekonnast. Esimesel aastal kasvatab lehekodariku ja lihaka juure, teisel õitseva ja viljuva varre. Juurvili sisaldab 5–7% suhkruid, mineraalaineid ning kuni 0,3‰ C-vitamiini. On valge ja kollase viljalihaga kaalikasorte, viimased on maitsvamad ja suurema bioloogilise väärtusega, kuid vähem saagikad.
Kaalikas talub suhteliselt hästi külma, kuid on valgus- ja niiskusnõudlik, soodsaim kasvutemperatuur on 15–18 °C. Kaalikaseeme külvatakse otse põllule või kasvatatakse taimed ette. Saak koristatakse oktoobris. Hoidlas säilib hästi. Kahjurid ja haigused on põhiliselt samad mis kapsal. Boorivaesel mullal tekib kaalika klaasistumishaigus.
Välislingid
- A. Luigela. Kaalikas tervisele Terviselehe kodulehel
- Kaalikas toob tervise Bioneeri kodulehel
- Kaalikas Eesti Toidu kodulehel
- A. Visnapuu. Alahinnatud juurviljad – naeris ja kaalikas Aialehe kodulehel
VE, 2006; EME 1, 2008 (M. Järvan); muudetud 2011