kirbik
kirbik (Capsicum), taimeperekond maavitsaliste sugukonnast. Tuntuim on üheaastane köögivilja- ja vürtsitaim harilik kirbik, ka punapipar ehk paprika (C. annuum, vananenud nimetus türgi pipar). Pärineb Kesk-Ameerikast, Euroopas viljeldakse teda alates 16. sajandist, eriti laialdaselt sooja kliimaga aladel; Eestis kasvatatakse harilikku kirbikut peamiselt katmikalal. Vili on koonusjas (munajas) paljuseemneline ebamari, mida ekslikult nimetatakse kaunaks, sisaldab C- (kuni 300 m%), B1-, B2- ja P-vitamiini ning karotiini (kuni 10 m%). Tehnilises küpsuses olevate viljade värvus on mitmesugust tooni roheline, täisküpsuses viljad on punased, kollased või pruunikad. Alkaloid kapsaitsiini sisalduse järgi jaotatakse hariliku kirbiku sordid magusateks (tarvitatakse toiduks) ja kibedateks (kasutatakse maitsestamiseks, nn punane pipar). Väikeste eredavärviliste viljadega kirbikusorte kasvatatakse ka ilutaimena. Sobivad kasvutingimused on samasugused kui tomatil.
Välislingid
- H. Sõrm. Paprika ehk kirbik pikendab eluiga. – Elukiri 2008, 3
- Paprika veebisaidil Nami-Nami
VE, 2006; EME 1, 2008 (M. Järvan)