kakao
kakao, kakaopuu seemnetest valmistatud pulber, ka sellest (harilikult piimaga) tehtud virgutava toimega meeldivalõhnaline jook. Pärast kakaopuu viljade koristamist kääritatakse kakaoseemneid (nn kakaoube) lahtistes kuhilates või puitkastides 2–7 päeva temperatuuril 40–50°C. Pärast seda neid pestakse ja kuivatatakse päikese käes või tehissoojuses (kuni 75°C). Töötlemise käigus väheneb kakaoubades parkainete ning vee- ja lämmastikuühendite sisaldus, esialgne kibe maitse kaob ja värvus muutub punakaspruuniks. Seejärel puhastatakse kakaooad kestadest, praetakse ja peenestatakse. Kakaopulbri valmistamisel pressitakse peenestatud ubadest suurem osa rasvast välja, oad jahvatatakse ja sõelutakse. Kakaopulbri koostises on 12–22% rasva, 18–20% valke, 42–47% süsivesikuid, 4,5–8% mineraalaineid, 2,5–3% teobromiini ja 0,2–0,3% kofeiini. Kakaorasva ehk kakaovõid kasutatakse kondiitri- (šokolaadis, kompvekkides, küpsistes), kosmeetika- ja farmaatsiatööstuses (raviküünalde valmistamiseks).
Välislingid
VE, 2006; EME 1, 2008 (H.-E. Roosve)