D-vitamiin

D-vitamiin, kaltsiferool, rasvlahustuv vitamiin, mille vaegus põhjustab rahhiiti. D-vitamiini sisaldub pärmis, munades ja kalarasvas, seda tekib ka naha päevitumisel.

D-vitamiin osaleb kaltsiumi ja fosfori aine­vahetusesLoomasöödas on teda suhteliselt vähe: heinas umbes 400, silos 30–50 rü D2-vitamiini (1 rü = 0,025 μg D2-vitamiini). Peale D2-vitamiini on tähtis D3-vitamiin, mis on lindude toitumisel tunduvalt mõjusam kui D2-vitamiin. Veiste, hobuste, lam­maste ja sigade söötmisel on nende toime võrdne. D-vitamiin tekib ultraviolettkiirte toimel provitamiinidest. Taimses söödas on D2-vitamiini provitamiiniks ergosterool, looma kehas (nahas) tekib 7-dehüdrokolesteroolist D3-vitamiin. Päikesevalguses tekib loomorganismis D-vitamiini küllaldaselt. Talvel tuleb veistele (peamiselt lehmadele) D-vitamiinivaru täiendamiseks manustada perioodiliselt vajalikke preparaate. Väikeloomi (eriti põrsaid) kiiri­tatakse elavhõbekvartslambiga, mis on ultraviolettkiirte allikaks.

VE, 2006; EME 1, 2008 (Ü. Oll)