eesti vutt
Põldvutt on mitmel maal (peamiselt Jaapanis, Itaalias ja Prantsusmaal) tähtis farmilind. Põldvutimuna ja -liha on väärtuslikud dieettoidud, arvatakse, et nad tõstavad organismi toonust ja sobivad mõne haiguse korral raviks. Kodustatud põldvutil on lennuvõime säilinud, kuid haudeinstinkti on ta kaotanud. Põldvutitibusid saadakse inkubaatoris (hautamiskestus 16,5–17 päeva), nad kaaluvad ainult 7–10 g. Täiskasvanud põldvutte peetakse puurides, nad ei talu stressi ning on sööda ja pidamisrežiimi suhtes nõudlikud. Põldvutibroilerid tapetakse lihaks 40–42-päevaselt, tapasaagis on suur (75–77%).
Eestisse toodi kodustatud põldvutid 1967. aastal, 1976 asutati Kaarepere metsakatsejaama Kaiavere põldvutifarm. Seal lõid Harald Tikk, Valeri Neps, Reet Laur ja Rein Teinberg jaapani, vaarao- ja inglise valget põldvutti ristates uue põldvutipopulatsiooni. 1988 tunnustati see tõuks (esimene Eestis aretatud linnutõug) ja nimetati eesti vutiks. Eesti vutt on muna-lihatõugu, välimuselt sarnaneb uluk- ja jaapani vutiga, on täiesti haigusvaba, kaalub 180–200 g ja muneb aastas keskmiselt 285–305 muna, mille keskmine mass on 12 g. Eesti vuti genofond asub Jõgeva maakonnas Äksis Rene Treieri tõuvutifarmis. Eesti vutt on ohustatud tõugude nimekirjas. Peale eesti vuti kasvatatakse Eestis ka 1996 Prantsusmaalt sisse toodud lihatüüpi vaarao-põldvutte. Eesti vuti genofondi säilimise eest seisab hea ka Eesti Linnukasvatajate Selts.
Välislingid
EME 2, 2009 (H. Tikk); muudetud 2011