harjus

harjus, ka ärn (Thymallus thymallus; ingl grayling, vn европейский (обыкновенный) хариус), harjuslaste (Thymalidae; 6 liiki) sugukonda kuuluv lõheline. Elutseb Euroopa väikestes kiirevoolulistes jõgedes, külmaveelistes järve­des ja riimvees. Eestis leidub harjust Põhja-Eesti jõgedes, kõige roh­kem Narva jõe ülemjooksul. Harjuse värvus on väga silmatorkav: seljal ja külgede ülaosas väikesed ümarad mustad tähnid, külgedel punakaspruunid pikivöödid; paarisuimed on kollased või punased, paaritud vio­letsed. Iseloomulik on pikk ja väga kõrge seljauim, millel paiknevad ridadena erksavärvilised nelinurk­sed tähnid. Harjuse tavaline pikkus on 30–50 cm ja mass 0,5–1 kg. Soomes püüti 1956. aastal 6,7 kg kaaluv isend. Toitub peamiselt põhjaloomadest, vee kohal lendavatest putukatest ja vees elavatest putukate vastsetest. Võib hävitada ka teiste kalade marja ja maime. Koeb meil harilikult mais, marjateri 2000–10 000. Eluiga kuni 10 aastat. Harjuse liha on väga hinnatud, kuid kergesti riknev. Eestis on tema püük keelatud 1984. aastast, ta on looduskaitse III kaitsekategooria liik.

Vaata ka seotud artikleid

Kirjandus

  • N. Mikelsaar. Eesti NSV kalad. Tallinn, 1984
  • E. Pihu, A. Turovski. Eesti mageveekalad. Tallinn, 2001
  • P. Miller, M. Loates. Euroopa kalad. Tallinn, 2006

Välislingid

VE, 2006; EME 1, 2008; muudetud 2011