köögiviljandus
köögiviljandus, taimekasvatuse haru, mis hõlmab köögiviljade kasvatamist ja viljelemise tehnoloogiat. Avamaaköögiviljandus tegeleb köögiviljataimede ja -seemnete kasvatamisega looduslikus kliimas (aias, põllul). Katmikköögiviljandus hõlmab peamiselt varajase köögivilja tootmist ning avamaa jaoks istikute kasvatamist katmikalal (kasvutarimeis). Köögiviljanduses kasutatakse rohkesti istikuid, eel- ja järelkultuure, rakendatakse korduvkülve (-istutusi), järelkasvatamist ja ajatamist ning maad kasutatakse tulemusrikkalt. Köögivilju kasvatatakse maailmas igal pool. Euroopa maadest on köögiviljandusel taimekasvatuses kõige suurem osatähtsus Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Hollandis, Kreekas, Bulgaarias, Ungaris ja Rumeenias. Neis riikides on köögiviljanduse toodang ka tähtis väljaveoartikkel. Eestis on köögiviljakultuuride all umbes 0,6% haritavast maast. Enim kasvatatakse köögivilja suurte linnade (Tallinna, Tartu, Pärnu, Jõhvi) ümbruses.
EME 1, 2008