kesa
kesa, harilikult taliteravilja (sademetevaestes piirkondades ka suvinisu) kasvatamiseks ettevalmistatav külvikorraväli. Kesa haritakse ja väetatakse mullaviljakuse suurendamiseks ja umbrohtumuse vähendamiseks.
- Kultuurideta ehk täiskesal (ka puhaskesal) taliteravilja külvi aastal eelkultuuri ei kasvatata, kesaharimine algab eelmisel sügisel (mustkesa) või kevadkünniga (varajane kesa), varemalt rakendati ka hilist ehk jaanikesa, mida hakati harima kesksuvel kesakünniga.
- Kultuuridega ehk osalisel kesal kasvatatakse taliteravilja külviaastal mõnd aegsasti koristatavat eelkultuuri (näiteks põldheina, varajast otra) või haljasväetiskultuuri (näiteks mesikat, sinepit).
- Melioratiivkesaks nimetatakse kultuurideta külvikorravälja, kus on vaja teha ulatuslikku kivikoristust, remontida kuivendussüsteeme, lubjata, sügavharida jms. Kesa haritakse mitu korda, iga kord sügavamalt. Umbrohutõrjeks kooritakse põldu enne kesakündi mitu korda.
VE, 2006; EME 1, 2008 (H. Vipper)
Kategooriad: Rahvakultuuri leksikon | Põllumajanduse mõisted