köögiviljandus

Varane köögivili kasvab kasvuhoones

köögiviljandus, taimekasvatuse haru, mis hõlmab köögiviljade kasvatamist ja viljelemise tehnoloogiat. Avamaaköögiviljandus tegeleb köögiviljataimede ja -seemnete kasvatamisega looduslikus kliimas (aias, põllul). Katmikköögiviljandus hõlmab peamiselt varajase köögivilja toot­mist ning avamaa jaoks istikute kasvatamist kat­mikalal (kasvutarimeis). Köögiviljanduses kasutatakse rohkesti isti­kuid, eel- ja järelkultuure, rakendatakse korduvkülve (-istutusi), järelkasvatamist ja ajatamist ning maad kasutatakse tulemusrikkalt. Köögivilju kasvatatakse maailmas igal pool. Euroopa maadest on köögiviljandusel taimekasvatu­ses kõige suurem osatähtsus Itaalias, Hispaanias, Portugalis, Hollandis, Kreekas, Bulgaarias, Ungaris ja Rumeenias. Neis riikides on köögiviljanduse toodang ka tähtis väljaveoartikkel. Eestis on köögiviljakultuuride all umbes 0,6% haritavast maast. Enim kasvatatakse köögivilja suurte linnade (Tallinna, Tartu, Pärnu, Jõhvi) ümbruses.

EME 1, 2008