artišokk
artišokk, õieti harilik artišokk (Cynara scolymus), mitmeaastane ilu- ja köögiviljataim korvõieliste sugukonnast. Välimuselt sarnaneb karuohakaga, õied helesinised, lehed hallikasrohelised ja sulgjalt lõhestunud. Köögiviljana kasvatatakse artišokki peamiselt Kesk- ja Lõuna-Euroopas, Eestis külmaõrnuse tõttu harva. Toiduks tarvitatakse puhkemata korvõisiku lihakat põhja. Ravimtaimena tunti artišokki juba Vana-Kreekas. Lisaks rikkalikule vitamiinide ja flavonoidide sisaldusele leidub artišokis aine tsünariin, mis soodustab sapi ja kõhunäärme ensüümide eritumist.
Välislingid
- A. Lepik. Artišokk – pealt nagu plastmass, seest mõnusalt hõrk Aialehe kodulehel
- Katse: kuidas kasvatada artišokki Aialehel kodulehel
- Artišokiga lööb kõht ka pühade ajal nurru Naistelehe kodulehel
VE, 2006; EME 1, 2008 (L. Meensalu); muudetud 2011
Kategooriad: Köögiviljad | Korvõielised