kalajahu
kalajahu, praakkala ja kalajäätmete kuivatamisel saadav proteiini- ja mineraalainerikas sööt. Kalajahu võib olla rasvane (rasva kuni 30%) või rasvavaene (rasva kuni 5%). Rasvase kalajahu sigadele söötmisel võib sealiha omandada ebameeldiva lõhna ja maitse, pekk võib muutuda pehmeks ja kollakaks. Kalajahu koostis ja toiteväärtus oleneb tema valmistamisviisist: osaliselt riknenud toormaterjalist kalajahu võib sisaldada toksilisi aineid, soolatud kalast valmistatud kalajahu võib sisaldada liiga palju soola, kõrgel temperatuuril kuivatatud kalast valmistatud kalajahus on osa vitamiine hävinud ning aminohapped (eriti lüsiin) on halvemini omastatavad. Kalajahus ei tohi olla vett üle 12%, rasva üle 10%, kaltsiumi üle 13%, fosforit ja keedusoola üle 5%. Toorproteiini peab kalajahus olema vähemalt 48%. Seale võib anda umbes 100 g kalajahu päevas, seda võib sööta nuuma lõpuni, ilma et see halvendaks liha kvaliteeti.
Välislingid
- O. Esna. Kuidas Pärnus tehti kalajahu Pärnu Postimehe kodulehel
- O. Esna. Kuidas Pärnus tehti kalajahu (esimene ja teine osa)
VE, 2006; EME 1, 2008 (A. Nõulik)