lääts (taim)
lääts (Lens), üheaastaste rohttaimede perekond liblikõieliste sugukonnast; 10 liiki peamiselt Vahemere mail ja Edela-Aasias. Ainus viljeldav liik on harilik lääts (L. culinaris). Vili on lame kaun, milles on 1–3 läätsjat seemet. Kasvatatakse peamiselt toiduteraviljana, nüüdisajal enim Indias. 20. sajandi alguseni kasvatati seda rohkesti ka Eesti alal. Lääts sarnaneb koostiselt ja toiteväärtuselt herne või vikiga, aga on paremini söödav. Temas on ligikaudu 25% proteiini, 1,8% toorrasva, 54% lämmastikuvabu ekstraktiivaineid ja 2,7% toortuhka. Läätse kasutatakse loomasöödana harva.
Loe täiendavalt artiklit kaunvili.
Välislingid
- U. Kokassaar. Läätsed täidavad rikka ja vaese mehe kõhu. Delfi portaal
- Läätsed – terve inimese toit Via Naturale kodulehel
VE, 2006; EME 2, 2009 (S. Tölp); muudetud 2011
Kategooriad: Liblikõielised | Kaunviljad