lääts (taim)

a – seeme kahes vaates, b – taime haru, c – viljad

lääts (Lens), üheaastaste rohttaimede perekond liblikõieliste sugukonnast; 10 liiki peamiselt Vahemere mail ja Edela-Aasias. Ainus viljeldav liik on harilik lääts (L. culinaris). Vili on lame kaun, milles on 1–3 läätsjat seemet. Kasvatatakse peamiselt toiduteraviljana, nüüdisajal enim Indias. 20. sajandi alguseni kasvatati seda rohkesti ka Eesti alal. Lääts sarnaneb koostiselt ja toite­väärtuselt herne või vikiga, aga on pare­mini söödav. Temas on ligikaudu 25% proteiini, 1,8% toorrasva, 54% lämmastikuvabu ekstraktiivaineid ja 2,7% toortuhka. Läätse kasutatakse loomasöödana harva.

Loe täiendavalt artiklit kaunvili.

Välislingid

VE, 2006; EME 2, 2009 (S. Tölp); muudetud 2011