lehemuld
lehemuld, puulehtede kompostimisel saadud muldne kõdu. Parima lehemulla saamiseks kompostitakse parkainevaeseid lehti (pärna-, vahtra-, kase-, pöögi-, sarapuu- ja viljapuulehti) 1,5–3 aastat. Parkainerikkad (nt paju ja tamme) lehed lehemullaks ei sobi. Lehemulla väärtuslikumaks muutmiseks ja kompostimisaja lühendamiseks lisatakse lehemassile lupja, kriiti, puutuhka jt lubiaineid ning looma- ja linnuvirtsa ja lämmastikväetist. Aeg-ajalt tuleb komposti segada. Bakterite, vihmausside jt elutegevuse soodustamiseks hoitakse kompost kastmisega parajalt niiske. Lehemuld on kerge (mahumass 0,4–0,6 g/cm3) ja kohev, seda kasutatakse peeneseemneliste kultuuride (nt gloksiinia ja begoonia) külvimullana ja kergete (nt priimulale, alpikannile ja tsineraariale sobivate) mullasegude valmistamiseks.
EME 2, 2009